Dobytok Galloway produkuje hovädzie mäso, ktoré predstihuje očakávania zákazníkov vo vôni, chuti a jemnosti mäsa. Vo výskumnom centre U.S. Meat Animal Research Center hodnotiaca komisia ocenila hovädzie mäso Galloway vysoko nad 11 ďalšími analyzovanými plemenami. V priamom porovnaní mäso Galloway získalo
- 1. miesto v aróme
- 2. miesto v jemnosti mäsa
- 2. miesto v šťavnatosti mäsa
Komerční producenti a chovatelia zdôrazňujú že Galloway “tlstne smerom zvnútra von”, vytvárajúc výrazné mramorovanie svaloviny chutným tukom (dlho predtým, ako sa začne vytvárať neželaná ochranná vrstva nevyužiteľného odpadového tuku), čo je zriedkavá a vysoko vyhľadávaná charakteristická vlastnosť mäsa Galloway.
Európske štúdie ukazujú, že Galloway vytvára unikátne mramorovanie ktoré pozostáva z veľmi jemných, prerušovaných plôšok medzisvalového tuku uložených vo veľmi vyrovnanom vzore. Je to protikladom k veľkým, viditeľným ložiskám tuku bežného u iných plemien.
V priamom porovnaní * medzi Galloway a ďalšími piatimi mäsovými plemenami Galloway obstál nasledovne
Characteristická vlastnosť hovädzieho mäsa | Umiestnenie Galloway | Galloway Statistika |
Hrúbka tukovej vrstvy | #1 | Galloway: najlepšie pri 1.2cm |
Odhadovaný obsah tuku v obličkách, brušnej dutine a srdci | #1 | Galloway: najnižšie pri 3.13% |
Percento využiteľných produktov | #1 | Galloway: najvyššie pri 69.7% |
Percento odpadového tuku | #1 | Galloway: najnižšie pri 7.8% |
Výťažnosť | #2 | Galloway: druhé najvyššie pri 61.2% |
* Hereford, Angus, Galloway, Shorthorn, Moderný Hereford.
Hodnotené U.S. Meat Animal Research v Clay Center Neb.
Mäso plemena Galloway je vynikajúce z hľadiska obsahu Omega 3 a Omega 6 mastných kyselín. Galloway obsahuje takisto veľmi nízke množstvo celkového tuku a nasýtených tukov. To znamená že menej prispieva k vysokej hladine cholesterolu u konzumentov.
Mäso plemena Galloway obsahuje veľmi nízky obsah celkového tuku (okolo 2%) a nasýtených tukov (1%). To je podobné obsahu tukov u hydiny a rýb, takže je veľmi vhodné pri zdravej diéte. Mäso plemena Galloway je výnikočne jemné, plné arómy a šťavy. V roku 2003 vyhralo 1. miesto na Sydney Royal Show súťaž “Beef Taste Test”.