Farma Pravenec

Bresaola

Bresaola

Čo budeme jesť : Pravdepodobne väčšina z Vás vie čo je to prošuto, alebo prosciutto crudo – ide o druh sušenej šunky z bravčového mäsa. Predpokladám ale, že už nie všetci vedia, že podobná lahôdka sa vyrába v taliansku pod názvom bresaola aj z hovädzieho mäsa. Najčastejšie z takzvanej falošnej sviečkovej zo stehna, ale niektoPrečítajte si viac o Bresaola[…]

Charakteristické vlastnosti plemena galloway

Charakteristické vlastnosti plemena galloway

Na internete som našiel publikáciu “Charter, constitution, by-laws and list of active members of the American Galoway breeders Association and rules governing entries to the American Galloway herdbook” vydanú v Chicagu v roku 1906, ktorá definuje charakteristické vlastnosti plemena Galloway, ako súhrn vlastností ktoré by mali spĺňať zvieratá zapisované do plemennej knihy.  Uvádzam tu voľnýPrečítajte si viac o Charakteristické vlastnosti plemena galloway[…]

Skúsenosti s insemináciou u plemena Galloway

Skúsenosti s insemináciou u plemena Galloway

Vzhľadom na to, že inseminácia galloway ako extenzívneho plemna nie je veľmi rozšírená, chcel by som sa podeliť o svoje skúsenosti s insemináciou na našej farme. Problém nízkej úspešnosti má ekonomické dôsledky v súvislosti s cenou inseminačných dávok a nezanedbateľný je aj nežiadúci posun telenia mimo jarné obdobie nasledujúci rok. V roku 2017 sme inseminovaliPrečítajte si viac o Skúsenosti s insemináciou u plemena Galloway[…]

Mlieko A1 a A2

Mlieko A1 a A2

V poslednej dobe sa dosť často hovorí o intolerancii laktózy – mliečneho cukru a intolerancii mliečnych bielkovín. Mňa sa našťastie tento problém netýka, takže táto problematika ma doteraz veľmi nezaujímala. Keď som sa dočítal prvýkrát o A2 mlieku, bol som prekvapený, ako málo informácii o tejto problematike je na Slovensku k dispozícii. V iných častiachPrečítajte si viac o Mlieko A1 a A2[…]

Genetická príbuznosť plemena Galloway s ostatnými plemenami

Genetická príbuznosť plemena Galloway s ostatnými plemenami

Počas storočí, odkedy ľudstvo poprvýkrát začalo farmárčiť, genetická variácia dovoľovala výber lepších zvierat, ktoré by nakŕmili stále narastajúcu populáciu. Udržiavanie genetickej rozmanitosti je kľúčové, pokiaľ chceme pokračovať vo vylepšovaní kvality našich zvierat, reagovať na zmeny klímy, na choroby alebo požiadavky zákazníkov.  Sarah Blott, John Williams a Chris Haley prezentovali výsledky práce Roslinského inštitútu, ktorý saPrečítajte si viac o Genetická príbuznosť plemena Galloway s ostatnými plemenami[…]

Ben Lomond Mhordhu a Jaw Rob Roy

Ben Lomond Mhordhu a Jaw Rob Roy

Na začiatku nášho rozhodnutia zakúpiť inseminačné dávky bola snaha zlepšiť kapacitu tela u našich zvierat. Druhý krok, pre ktorý sme sa rozhodli, bola kúpa jalovičiek, ktoré by mali tú najlepšiu genetiku pre budovanie nášho stáda. Výsledkom toho celého je veľká zhoda náhod… V roku 1985 hospodárili na farme v Cashel v Škótsku  John a MargaretPrečítajte si viac o Ben Lomond Mhordhu a Jaw Rob Roy[…]

Ben Lomond Mhordhu

Ben Lomond Mhordhu

Keďže od začiatku fungovania našej farmy sme mali snahu chovať čo najlepšie plemenné zvieratá, rozhodli sme sa pre import inseminačných dávok priamo zo Škótska, odkiaľ plemeno Galloway pochádza. Pri výbere býka sme sa zamerali na zlepšenie parametrov našich zvierat týkajúcich sa výšky a zmäsilosti. Výber padol na býka Ben Lomond Mhordhu, ktorý pochádza z farmy DuncanaPrečítajte si viac o Ben Lomond Mhordhu[…]